TUS spelar för Ukraina / TUS pelaa Ukrainalle
Publicerad: 21.09.2022 21:01

TUS spelar för Ukraina / TUS pelaa Ukrainalle

Derbymatch med mervärde – Terjärv US spelar för Ukraina

Sami Furu hoppas på fulla läktare när TUS möter IK Myran i säsongens sista match. Zoom
Foto: Niklas Byskata

Sami Furu hoppas på fulla läktare när TUS möter IK Myran i säsongens sista match.

På lördag drabbar TUS och IK Myran samman i Terjärv. Samtidigt som det är säsongens sista match för bägge lagen i division fem är det ett derby som brukar få kontrahenterna att hitta en extra växel.

NIKLAS BYSKATA

Men den här lördagen står inte bara idrottslig framgång och heder på spel på Forsbackaplanen. Nu står även Ukraina i fokus. Alla biljettintäkter kommer nämligen oavkortat att användas för att hjälpa ukrainare i nöd, på plats och ställe.

För hjälpen står ukrainaren Igor Solodenko, som spelade i TUS säsongerna 2008 och 2009.

– Jag har regelbunden kontakt med Solodenko och han frågade om vi här i Terjärv kunde hjälpa honom på något sätt. Då tänkte jag att en fotbollsmatch kunde vara ett bra sätt att samla in lite pengar på, säger Sami Furu, som sitter i föreningens fotbollssektion.

Igor Solodenko i sin skåpbil någonstans i östra Ukraina.
Foto: Privat

Igor Solodenko i sin skåpbil någonstans i östra Ukraina.

Solodenko hjälper sina landsmän på ett väldigt handgripligt sätt. Han kör omkring i en skåpbil och evakuerar sådana som av olika orsaker inte klarar av att ta sig från orterna där kriget rasar. Sedan kör dem till tryggare platser, där de ukrainska myndigheterna tar hand om dem.

Han arbetar med en grupp medhjälpare, som med livet som insats rör sig i närheten av frontlinjerna och letar efter personer som till exempel gömt sig i källare eller sitter i lägenheter utan att komma därifrån för egen maskin. Sedan meddelar de Solodenko var det finns nödställda och han kör och plockar upp dem.


– Ända sedan kriget började har jag känt att det vore bra om man kunde hjälpa till på något sätt, det handlar trots allt om ett land som utan orsak blivit angripet av sin större granne.


– Vi i Finland har det bra och tycker kanske att vi har vårt på det torra nu när vi lämnat in vår Nato-ansökan, eller kanske tycker vi att vi inte kan göra någon skillnad härifrån. Världen går vidare och många glömmer att kriget pågår. Men jag tror att alla kan göra något, förklarar Furu bakgrunden till idén.Foto: Privat En grupp ukrainare som Igor Solodenko evakuerat från ett av de många krigshärjade områdena.


Solodenko är aktiv på sociala medier och lägger upp bilder och berättelser om sina expeditioner. Furu tycker att understödsmatchen kan vara ett bra sätt att hjälpa Ukraina speciellt för dem som annars drar sig för att göra det, av oro för att de inte vet hur pengarna sist och slutligen används.


I Solodenkos fall går varje euro till att köpa bränsle och underhålla skåpbilen, så det är inte långsökt att påstå att varje såld matchbiljett kan rädda liv.


Furu berättar att det inte var svårt att få resten av föreningen att sluta upp bakom idén med en understödsmatch. Terjärv har under årens lopp varit ett hem för ett tiotal ukrainska fotbollsspelare, vissa av dem har blivit kvar på orten också efter den aktiva spelarkarriärens slut.


Även i dag har TUS några spelare med ukrainskt påbrå i sina led och Furu berättar ukrainarna alltid varit omtyckta på orten.


Tidigare år har derbyt mellan TUS och IK Myran lockat ett hundratal åskådare, nu hoppas Furu på en ännu större uppslutning trots att inträdet kostar en liten slant. TUS kommer att bunkra upp med korv så det räcker åt de 200 första, men kaffe med dopp kommer man att ha så det säkert räcker åt alla.


– Båda lagen klarar av att bjuda på riktigt bra fotboll om de bara får sina bästa spelare på plan, och att det är årets sista match för båda lagen ger det hela en extra krydda. Det blir en fin fotbollsmatch samtidigt som man kan hjälpa andra på samma gång. Jag hoppas så många som möjligt vill göra det.ÖT
NIKLAS BYSKATA Artikeln publicerades 21.09.2022 kl. 13.50
Terjärv Ungdoms sportklubb rf  

Smedasvägen 88           

68700 Terjärv


Fakturering:

Terjärv Ungdoms Sportklubb rf

Södra Terjärvvägen 9

68700 Terjärv

mona-lisa.grankvist@tsc.fi