Historia

Bakgrund: Terjärv är en kommundel i Kronoby i Österbotten i Finland med svenska som majoritetsspråk. Terjärv består förutom kyrkbyn som finns vid Heimsjön, av byarna Djupsjöbacka, Kortjärvi, Hästbacka, Kolam, Högnabba och Småbönders. Terjärv, som har cirka 2400 invånare ligger cirka 40 kilometer syd-sydöst om Karleby på den finska västkusten.

Idrottsföreningen: Ortens idrottsförening, Terjärv Ungdoms Sportklubb grundades 1912 som en sektion av Terjärv Ungdomsförening. Det var skidåkarna som först gjorde TUS känt först i nejden och senare i hela landet. Senare representerades TUS också av framgångsrika friidrottare. Det var de individuella idrottarna som under de första decennierna såg till att bokstäverna TUS blev kända i runtom i Idrottsfinland.

Under 1990- och 2000-talet har lagsporterna stigit fram som TUS flaggskepp. Ishockeyn och fotbollen har vuxit i status, speciellt eftersom skidåkarna och friidrottarna numera i äldre junior- och seniorsammanhang representerar kommunens specialföreningar, SK Åsen (skidåkning) och IF Åsarna (friidrott).

Ishallsprojekt: En starkt bidragande orsak till ishockeyns höjda status i kommunen hade ishallsprojektet som startade i början på 2000-talet. Hallen stod färdig vid årsskiftet 2002/2003 och issportsutövarna i inte bara Terjärv, utan också i grannkommunerna, fick bättre förutsättningar att utöva sin sport.

Konstis togs ibruk 2006 och därmed blev möjligheterna att utöva issport i Terjärv ännu bättre. Terjärv ishall är forfarande den enda i Finland som delfinansierats av medel från de profesionella NHL-spelarnas takorganisation, NHLPA.

Terjärv Bollhall: Terjärv US fotbollslag fick aldrig träningsturer i den fullbokade Kipparihallen i Karleby, trots att laget i flera år spelade på nationell nivå i division två. De träningsturer som erbjöds i Tellushallen i Jakobstad var inte heller bra; att komma hem från träning kring midnatt är varken bra på kort eller lång sikt.

Därför sattes det igång ett projekt för att få en bollhall som skulle möljiggöra fotbollsträning året runt på orten. Bollhallen, som täcker både föreningens representationslags och juniorlags behov, togs i bruk vintern 2010 och får konstgräs hösten 2010.

På nationell nivå 2012: Terjärv Ungdoms Sportklubb fyller 100 år år 2012. Föreningens synligaste skyltfönster idag är representationslaget i fotboll, som idag spelar i division tre. År 2009 startades ett långsiktigt projekt som går ut på att TUS ska spela i division två senast jubileumsåret 2012, och den nybyggda bollhallen är ett viktigt steg för att denna process ska kunna bli verklighet.

Senast TUS spelade i division två var säsongen 2008. År 2003 kvalade TUS om avancemang till Finlands näst högsta serie, division ett, en unik framgång för ett byalag.

100 års jubileum: Föreningen firar 100 år sommaren 2012. Förutom en jubileumsfest kommer TUS också att ge ut en ny föreningshistorik som täcker upp åren 1983-2012. Den senaste historiken utkom år 1982 då föreningen firade sitt 70:e verksamhetsår.


   
Mera nyheter
Terjärv Ungdoms Sportklubb
«  Januari   »
Kategorier